2021-10-25 10:46:57

Učenice SŠ Konjščina na Konferenciji o budućnosti Europe u Slavonskom Brodu

Učenice 4.a razreda, juniorke ambasadorice Ema Jakopović i Jelena Pozaić su u pratnji nastavnice Barbare Pluščec, seniorke ambasadorice,  od 20. do 21. listopada sudjelovale na događanju EU odgovori na i(migracijske) izazove, u okviru Konferencije o budućnosti Europe. Konferencija je održana povodom obilježavanja 20 godina djelovanja Parlamenta mladih grada Slavonskog Broda u organizaciji Europe Directa Slavonski Brod, uz potporu Predstavništva Europske komisije u Hrvatskoj.

Osim sudjelovanja na Konferenciji, velika nam je čast bila upoznati juniore ambasadore te seniorku Ivanu Opačak iz partnerske škole (Ekonomsko-birotehnička škola Slavonski Brod) koji su nas kao pravi domaćini proveli gradom i upoznali s njegovim ljepotama. Nadamo se daljnjoj uspješnoj suradnji i češćim posjetima. :)

Zanimljive i poučne aktivnosti na kojima smo sudjelovali bile su: predavanje Tvrtka Baruna, bivšeg voditelja isusovačke službe za izbjeglice – I(migracije) – izazovi i mogućnosti, promotivni film Prema aktivizmu mladih – 20. obljetnica djelovanja Parlamenta mladih grada Slavonskog broda, rad u tematskim grupama – Imigrantski izazovi u području gospodarskog i socijalnog razvitka te sigurnosti, Imigrantski izazovi u kulturno – identitetskoj sferi, Utjecaj medija na formiranje percepcije o imigrantima, EU odgovori, Dijalog s mladima – od prepreka prema rješenjima predavačice Željke Josić, državne tajnice Središnjeg državnog ureda za demografiju i mlade, rasprava – EU odgovori na (i)migrantske izazove – moderator Branko Baričević, bivši voditelj Predstavništva Europske komisije i ambasador u mirovini.

Kako bi spojili ugodno s korisnim, iskoristili smo pogodnosti HŽ-a te u Slavonski Brod doputovali besplatno. Godina 2021. proglašena je Europskom godinom željeznice, a cilj joj je potaknuti građane i poduzeća diljem Europske unije na veće korištenje željeznicom kao energetski učinkovitog i održivog načina prijevoza. Za više fotografija klikni na fotografiju.

 


Srednja škola Konjščina