2021-11-19 12:00:22

Dan sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje u SŠ Konjščina

Učenici i nastavnici Srednje škole Konjščina obilježili su Dan sjećanja na žrtve Domovinskog rata, Vukovara i Škabrnje.

Učenicima 1. B, 1. V, 2. A, 2. B. i 3. B se na satu Informatike pridružila knjižničarka Barbara Ivčec te su pročitali Priču o gradu Siniše Glavaševića. Uslijedio je razgovor o ratnim zbivanjima, kako bi se motiviralo učenike i pomoglo im da lakše shvate zašto je Vukovar grad heroj. Zatim su sa svojom nastavnicom Informatike Valentinom Havoić u alatu Canva izradili plakate na temu Dana sjećanja na žrtve Vukovara i Škabrnje. Neke od radova možete vidjeti klikom na sliku:

Kratke priče Siniše Glavaševića iz zbirke priča Priče iz Vukovara čitali su i učenici 3. B razreda sa svojom razrednicom Dijanom Pintarić na Satu razrednika te su izdvojili njima najljepše i najdojmljivije citate. Citate su rukom prepisali na papir i time simbolično pokazali kako su Glavaševićeve riječi, njegove izrečene istine o ljudima  i njihove osobne istine.

Također, učenici su pisali i kratke preporuke za pročitane Glavaševićeve priče i one su objavljene u digitalnoj knjizi učeničkih preporuka izrađenoj u okviru eTwinningova projekta Ulicom hrvatskoga jezika. Oni zainteresirani za djela ratne tematike mogu u našoj digitalnoj knjizi, osim preporuka naših učenika za čitanje Glavaševićevih priča, pročitati  i preporuke naših prijatelja iz EBŠ Slavonski Brod za čitanje knjige 260 dana Marijana Gubine u kojoj svjedoči o svojim patnjama u zatočeništvima u kojima je bio kao desetogodišnje dijete. Preporuke možete pročitati OVDJE ili klikom na sliku.

Dan sjećanja obilježila je i nastavnica Jasna Crneković na satu Povijesti te su učenici Stjepan Zagorec (1.B) i Dijana Valjak (2. A) izradili plakate na temu Vukovara. Posebno je dojmljivo svjedočanstvo o Stjepanovom djedu koji je bio hrabri vukovarski branitelj i zatočenik logora.

Pano u holu škole na temu I u mojoj školi Vukovar svijetli uredile su nastavnica Magdalena Boljfetić i knjižničarka.

U srijedu, 17. studenog 2021., U 9 sati su se u holu škole okupili predstavnici svakog razreda te upalili lampione u spomen na pale žrtve Vukovara i Škabrnje.

U večernjim satima učenici i nastavnici su se s ostalim stanovnicima Konjščine uključili u spomen-čin I u mom gradu Vukovar svijetli te zapalili lampione u Vukovarskoj ulici.

Kako bi saznali više o ratnim stradanjima, pozivamo učenike da pogledaju dokumentarni film Od toga dana, redateljice i scenaristice Slavice Šnur, a koji tematizira stradavanje djece u obrambenome Domovinskom ratu. Film možete pogledati OVDJE.

...Iz krvi i bola niknut' će cvijeće
I nikada narod zaboravit' neće
Vukovar!

(Hrvoje Hegedušić)


Srednja škola Konjščina