2022-03-03 12:34:41

Konferencija Nesigurni rad (u kulturi)

Učenici 2.a razreda Dora Grofelnik, Petra Maček i Martin Benković, juniori ambasadori, u pratnji nastavnice Barbare Pluščec sudjelovali su na konferenciji Nesigurni rad (u kulturi): Hrvatska i Europa nakon pandemije koji se održao 28. veljače 2022. u Zagrebu u prostoru Petog kupea.

Konferencija je dio projekta #EuropaKultura Europskog parlamenta u Hrvatskoj s hrvatskim umjetnicima i kulturnim djelatnicima, pokrenutog tijekom 2020. i 2021. kako bi se podigla svijest javnosti o izazovima stvaranja umjetnosti u „novonormalnom“ dobu, ali i o statusu i ulozi kulturnog sektora u društvu.

Zato je Europski parlament 2021. kroz program Kreativna Europa za razdoblje 2021.-2027. odobrio najveći proračun u povijesti za kulturni i kreativni sektor: 2,5 milijardi eura. Pored značajnog povećanja financijskih sredstava, fokus je na inkluziji, podršci glazbenom sektoru koji je među najteže pogođenima pandemijom te na višoj stopi sufinanciranja za male projekte suradnje. U novi Program uključena je obveza promicanja ženskog talenta i potpora umjetničkim i profesionalnim karijerama žena, i dalje nedovoljno zastupljenim na mjestima odlučivanja u kulturnim, umjetničkim i kreativnim institucijama. Europski parlament u 2021. usvojio je i Izvješće o položaju umjetnika i kulturnom oporavku u Europskoj uniji, usmjereno na konkretne mjere za poboljšanje nesigurnog statusa i problematičnih uvjeta rada umjetnika i kulturnih radnika.

Kroz konferenciju i radionice vodili su nas zastupnica u Europskom parlamentu Željana Zovko, Anera Stopfer, voditeljica Deska Kreativne Europe, Ministarstvo kulture i medija, Ecija Ojdanić, glumica i pokretačica kazališta Moruzgva, Pavica Knezović Belan, glavna urednica Svijet kulture, Davorka Begović, nezavisna muzikologinja i kustosica u udruzi KOLEKTIV, dramska spisateljica, dramaturginja i redateljica Vedrana Klepica, glazbenica Mirela Priselac Remi, redateljica, filmska i video umjetnica Arijana Lekić Fridrih, grafiter Leon GSK, glazbenik DJ Venom, spisateljica Iva Ušćumlić, akademski kipar Mak Melcher, akademska glumica Mia Melcher, fotografkinja Sara Pukanić te koreografkinja i plesačica Petra Hrašćanec.

Učenici su imali priliku sudjelovati u radionicama izrade grafita, kreativnog pisanja, plesa, kiparstva, dramske umjetnosti, umjetničke fotografije.

I ovog puta iskoristili smo pogodnosti HŽ-a te u Zagreb doputovali vlakom - besplatno. Godina 2021. proglašena je Europskom godinom željeznice, a cilj joj je potaknuti građane i poduzeća diljem Europske unije na veće korištenje željeznicom kao energetski učinkovitog i održivog načina prijevoza. 

Snimku konferencije možete pogledati OVDJE.

Autorica teksta: Barbara Pluščec


Srednja škola Konjščina