2022-05-19 10:20:40

"Zagorje-Theater" na turneji

Svi već znaju da u našoj školi djeluje učenička kazališna grupa Zagorje-Theater koja izvodi predstave na njemačkom jeziku.

No, ne znaju svi da su tri nastavnice i dvanaest učenika Zagorje-Theater-a  u ponedjeljak, 16. svibnja gostovali u Puli u Školi za turizam, ugostiteljstvo i trgovinu Pula sa svojom predstavom na njemačkom jeziku Kein Stress in der Schule i radionicom na hrvatskom jeziku Život u školi. To je bilo gostovanje četvrto u nizu a prethodila su mu gostovanja u OŠ Brestovec Orehovički, OŠ BedekovčinaOŠ Konjščina. Turneja po Zagorju završit će u utorak, 31. svibnja s gostovanjem u OŠ Belec.

Gostovanja su realizirana u sklopu projekta financiranog od strane MZO (Projekt u sklopu izvannastavnih aktivnosti osnovnih i srednjih škola te učeničkih domova u školskoj godini 2021./2022.), a predstavom i radionicom promovira se učenje njemačkog jezika, ali se i učenike-sudionike radionice također potiče na refleksiju o njihovoj svakodnevnici u školi.

U svakoj školi se susreću različiti profili učenika – zainteresirani, nezainteresirani, modno osviješteni i oni drugi, oni koji su u strahu od nastavnika i oni koji svoje nastavnike ne doživljavaju… A i profili nastavnika su različiti – postoje osjetljivi i manje osjetljivi nastavnici,  oni s više strpljenja ili pak bez imalo razumijevanja za adolescenciju… A kad se svi oni susretnu na malom prostoru zvanom učionica dolazi do zanimljivih situacija… Neke od njih su duhovite a neke baš i ne!

Nakon prvog izvođenja predstave slijedi ponovljeno ali ovaj put scenu po scenu. Nakon svake scene provodi se po jedna radionička aktivnost na njemačkom i jedna na hrvatskom jeziku. Sudionici radionice okupljeni oko nekoliko radnih stolova, digitalno ili drvenim bojicama ili pak vlastitim glumačkim improvizacijama razmatraju pitanja:

Je li škola mjesto za nošenje skupocjene odjeće?

Je li „ljubakanje“ učenika u javnom prostoru škole prihvatljivo ponašanje?

Koliko često učenici sjede nezainteresirano na satu?

Mogu li  zamisliti situaciju u kojoj oni ravnopravno s nastavnikom odlučuju o nastavi?

Učenici-sudionici radionice iz naših škola-domaćina su uz puno smijeha i entuzijazma sudjelovali u sat i pol dugoj radionici i time potvrdili moto Schule muss Spaß machen!
Više fotografija pogledajte u fotogaleriji.

Autorica teksta: Jasmina Guteša


Srednja škola Konjščina