2020-05-27 11:56:12

Projektnim zadatcima upoznajemo Globalne ciljeve za održivu Europu

Kao što je već poznato, ove godine naša škola sudjeluje u projektu „Škole za održivu Europu“ u organizaciji Foruma za slobodu odgoja. Povodom toga smo u sklopu nekoliko nastavnih predmeta proveli projektni zadatak u Tjednu Europe. Profesorice Marija Brkić, Barbara Pluščec, Viola Karajić i Dijana Gregorić s učenicima 3. a, 4. b i dijelom učenika iz 4. a razreda odlučile su provjeriti na koji se način službeni Globalni cilj naše škole – Globalni cilj broj pet: rodna ravnopravnost uklapa u razne nastavne predmete.


(slike s interneta: Globalni ciljevi i rodna ravnopravnost)

Projektni je zadatak odrađen u okviru nastave Politike i gospodarstva, Osnova trgovačkog prava, Poduzetništva te Engleskoga i Hrvatskoga jezika. Također, lijepa je vijest i da smo se u sklopu toga zadatka ponovno povezali s Ekonomsko-birotehničkom školom Slavonski Brod.

U sklopu nastave Politike i gospodarstva, Osnova trgovačkog prava, Poduzetništva i Hrvatskoga jezika, s profesoricama Marijom Brkić, Barbarom Pluščec i Dijanom Gregorić, učenici su rješavali zadatke vezane za Globalni cilj broj pet. Temu rodne ravnopravnosti učenici su prošli rješavajući zadatke na platformi Wizer.me. Gledali su film „Rodna ravnopravnost“ te promišljali o tome definira li čovjeka više rod ili spol, upoznali su se s dokumentima koji definiraju ljudske slobode te u Ustavu Republike Hrvatske tražili članke koji se odnose na rodnu ravnopravnost. Nadalje su na primjerima reklamnih kampanja procjenjivali jesu li u njima prikazani pozitivni ili negativni primjeri rodne ravnopravnosti te su u aplikaciju Padlet postavljali vlastite primjere reklamnih kampanja u kojima su pozitivni ili negativni primjeri rodne ravnopravnosti. U sklopu toga su zadatka i aktualizirali književna djela te u njima tražili primjere pozitivne ili negativne rodne ravnopravnosti. Posljednji je zadatak bio pogledati i animiranu bajku „Pahuljac i sedam patuljčica“. Nakon što su riješili sve zadatke, učenici su svoje stavove i razmišljanja razmjenjivali u alatu Tricider.

 
Učeničke asocijacije pretvorene u Word Art

Kako bismo oplemenili naš projektni zadatak u Tjednu Europe, „posudili“ smo i službeni cilj Ekonomsko-birotehničke škole Slavonski Brod - Globalni cilj broj 16: mir, pravda i snažne institucije te iskoristili prezentaciju profesorice Ivane Opačak. Tako su, u sklopu nastave Engleskoga jezika, učenici 4. b razreda naše škole, uz vođenje profesorice Viole Karajić, iznosili svoje stavove i razmišljanja o Globalnom cilju broj 16 u alatu Tricider na engleskome jeziku.

Učenici su se ponovno puno naradili, ali i zabavili te osvijestili važnost rada na ostvarivanju Globalnih ciljeva za čovjekov osobni napredak, ali i napredak društva u cjelini.


Srednja škola Konjščina