2020-10-22 13:53:40

"RAZLISTAJ SE!" -Razredna knjiga

Povodom Mjeseca hrvatske knjige, koji se svake godine obilježava od 15. listopada do 15. studenoga, učenici trogodišnjih strukovnih zanimanja napravili su ovu Razrednu knjigu. U znak obilježavanja 50. obljetnice Dana planeta Zemlje, ovogodišnji Mjesec hrvatske knjige nosi zanimljiv moto: Razlistaj se! Upravo zato, ova knjiga ima virtualno i ručno izrađeno izdanje u kojem su korice izrađene od starih dijelova elektroničke opreme, a dodan joj je i zanimljiv „čitač“, spoj miša i svjetiljke. Na taj se način elektronički otpad moderne tehnologije pretvorio u zaštitnika stare, gotovo izumrle hrvatske narodne baštine koju ova knjiga okuplja.

Razredna knjiga zbirka je usmenih narodnih priča koje su učenici zapisali u sklopu nastave hrvatskoga jezika. Tekstovi koje ćete čitati zapisani su po sjećanju učenika, neki su ispričani na učenikovom mjesnom govoru. Ispod svakog teksta navedeno je ime i prezime te razred učenika koji je priču zapisao. U knjizi je igrom različitih načina oblikovanja slova, elektroničkog krasopisa i najpoznatijeg Times new roman fonta spojena ideja stapanja tradicije i suvremenosti, baštine i modernoga. Hrvatska usmena književnost je umjetnost koja pripada društvu. Iz naroda je potekla i njemu treba biti dostupna. U nadi da će i u „novom normalnom“ naći svoj put do mlađih naraštaja, zahvaljujem svima koji su pomogli da se to ovom knjigom omogući.

U izradi knjige sudjelovali su učenici: Mihael Besek, 1.V, Leo Huha, 1. V,Josip Salaj 1. D, Anđelko Grđan, 1.C, Roko Ruševljan, 1. C, Ivan Milički, 1. C, Ian Cerjak, 2. D, Renato Brlek, 2. D, Danijel Hunjak, 2. D, Matija Prugovečki, 3. D, Antonio Buden, 3. D, Mateo Vamplin, 3. D

Radove je odabrala i priredila nastavnica hrvatskoga jezika Nikolina Ozimec. Učenici su u izradi korica, listova i „čitača“ sudjelovali u sklopu radioničkih vježbi pod mentorstvom profesora Marija Varge. Pročitajte i vi zanimljive priče o nesvakidašnjim događajima, „copernicama“ i duhovima. Učenici se do 15. studenoga mogu javiti nastavnici hrvatskoga jezika Nikolini Ozimec i tako svojom pričom dopuniti zbirku.

Zbirku u pdf formatu možete pogledati u privitku.

 

Autor teksta: Nikolina Ozimec, prof

 

 


Srednja škola Konjščina