2020-10-26 13:25:10

EPAS Seminar za seniore ambasadore!

Danas, 26. listopada 2020. godine, sudjelovali smo na on-line seminaru u organizaciji Ureda EU Parlamenta namijenjenom ambasadorima seniorima ili 56 hrvatskih škola.

Voditelji seminara, predstavnici Ureda EU parlamenta u Zagrebu, Andrea Čović, Marko Boko te voditeljica Ureda Violeta Simeonova Staničić, potrudili su se kroz trosatni seminar provesti sudionike kroz najvažnije elemente programa.

Pridružili su nam se zastupnici EU Parlamenta: Željana Zovko, Sunčana Glavak i Karlo Ressler. Zastupnici su se osvrnuli na položaj mladih u situaciji globalne pandemije te istaknuli činjenicu da ova situacija ima snažnije posljedice za mlade, kako zbog njihovog skorašnjeg uključivanja na tržište rada, tako i zbog trenutačnih problema "novog normalnog" koji najviše utječu na mlade. Također osvrnuli su se, na pitanje rodne ravnopravnosti u politici te također istaknuli tešku situaciju za žene u vrijeme karantene. 

Gost je bio i Saborski zastupnik Domagoj Hajduković koji je, kao bivši nastavnik, pokazao iznimno razumijevanje za program i ponudio vlastito uključivanje. Isto tako gošća Željka Josić, državna tajnica u Središnjem uredu za demografiju i mlade, nada se suradnji i pomoći kod uključivanja mladih u javne politike koje se na njih odnose.

Predstavnica Foruma za slobodu odgoja Eli Pjaca predstavila je ovogodišnju evaluaciju programa te istaknula dobre i loše strane provedbe. Kao jedna od 6 najboljih škola u protekloj godini imali smo prilike reći naše iskustvo rada na programu kroz prošlu godinu, a posebno tijekom nastave na daljinu.

Predstavnica ureda UNICEF-a za Hrvatsku je također bila gost i istaknula je važnost istraživanja vezanih za mentalno zdravlje mladih. 

Predstavnica AMPEU.a nas je upoznala s raznim pltformama  i mogućnostima za mlade. Posebnu pozornost skrenula je na program Europske snage solidarnosti, jer nudi puno prilika za mlade.

Ovo je bio vrlo zanimljiv seminar i veselimo se provedbi programa i ove školske godine uz naše juniore ambasadore bez kojih ovo ne bi imalo smisla!


Srednja škola Konjščina