2020-12-10 11:24:55

Tjedan strukovnih vještina uz vježbeničke tvrtke EBŠ Slavonski Brod i SŠ Konjščina

Današnje smo zimsko jutro iskoristili za još jedno zanimljivo i poučno druženje! Virtualno su nas, naime, ugostili naši dragi partneri iz EBŠ Slavonski Brod. U društvu profesorica Ivane Opačak, Vanje Bano i Sande Kovačić, učenika 3.b razreda, ali i bivše učenice Veronike Čalušič, slušali smo o iskustvima iz njihove bogate tradicije rada na Vježbeničkim tvrtkama i naučili nešto novo.

Našu je školu predstavljao 2.a razred s nastavnicama Željkom Florjan Kiseljak, Marijom Brkić i Martom Hajster.

Na samom smo se početku sastanka kratko upoznali, a uvodnu riječ preuzela je moderatorica događaja, Ivana Opačak, koja nas je ugodno iznenadila predstavivši neočekivanu gošću, svoju bivšu učenicu Veroniku. Ona se pridružila sastanku kako bi mlađim generacijama prenijela svoje viđenje rada na Vježbeničkoj tvrtki, kao i spoznaju o tome koliko joj je on pomogao u daljnjem školovanju i životu. Veronika je trenutno studentica Ekonomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, odradila je, i to uspješno, i svoj pravi razgovor za posao, a na današnjem je druženju predstavila fiktivnu tvrtku Topchina Games d.o.o. koja se bavila prodajom i distribucijom videoigara i igraćih konzola. Bilo je jako zanimljivo čuti na koji način učenici gledaju na nastavu kada već izađu iz škole i uđu u studentski, ali i poslovni svijet. Veronika je nahvalila svoje nastavnice i priznala da bi se vrlo rado vratila u školske klupe što nam je svima bilo lijepo čuti.

 

Sanda Kovačić, nastavnica ekonomske grupe predmeta, pojasnila nam je koji su glavni ishodi predmeta Vježbenička tvrtka, ali i Sajma vježbeničkih tvrtki koji učenike najviše veseli. Objasnila nam je i što se sve boduje te što je najvažnije kod osnivanja zajedničke tvrtke.

Nekolicina učenika 2.a razreda SŠ Konjščina ohrabrila se i predstavila svoje fiktivne tvrtke pomoću prekrasnih digitalnih plakata i zvučnih zapisa koje su izradili u okviru nastave Hrvatskog jezika. Prezentaciju možete vidjeti klikom poveznice na slici:

Shvatili smo da, iako Vježbenička tvrtka (pod tim nazivom) kod nas postoji tek dvije godine, zapravo i ne zaostajemo puno. Željka Florjan Kiseljak istaknula je da su naši učenici i ranije radili na jednak način, ali u sklopu nastave Strukovnih vježbi i sudjelovanjem u radu Učeničke zadruge.

Ovakav oblik nastave, u kojem učenici za vrijeme sata imaju priliku komunicirati s kolegama iz druge škole, podijeliti iskustava i razmijeniti ideje, neprocjenjiv je doživljaj koji potiče na zajednički rad, ali i stvaranje vlastitih zamisli, zbog čega se nadamo da je današnje druženje tek početak prekrasne suradnje vježbeničkih tvrtki dviju škola, kao i prijateljstva među učenicima iz različitih krajeva RH.

     

Srednja škola Konjščina