2021-02-21 18:10:14

Dan hrvatske glagoljice i glagoljaštva i Međunarodni dan materinskoga jezika

Na svom jeziku mislimo, njega prvog naučimo, na njemu učimo druge jezike i na njemu stječemo svoja znanja, on je nezaobilazan dio našeg nacionalnog i kulturnog identiteta. Našem se jeziku obratio i pjesnik Vladimir Nazor riječima drevni i lijepi jeziče Hrvata i tim stihom sažeo sve što naš jezik jest. Iz svih je tih razloga važno posvetiti mu dan i mjesec te osvijestiti koliko je naš hrvatski jezik poseban.

21. veljače počinje Mjesec hrvatskoga jezika koji traje do 17. ožujka, tj. do datuma kad je objavljena Deklaracija o nazivu i položaju hrvatskoga književnog jezika. Mjesec hrvatskoga jezika u svojoj smo školi prigodno otvorili obilježivši dva vrlo važna dana- Međunarodni dan materinskoga jezika i Dan hrvatske glagoljice i glagoljaštva.

Međunarodni dan materinskoga jezika utemeljila je 1999. godine Organizacija za obrazovanje, znanost i kulturu pri Ujedinjenim narodima (UNESCO) s ciljem očuvanja jezične raznolikosti i promicanja obrazovanja na materinjem jeziku i obilježava se svake godine 21. veljače.

Proglašenje dana 22. veljače Danom hrvatske glagoljice i glagoljaštva inicirao je Institut za hrvatski jezik i jezikoslovlje kao spomen na dan kada je 1483. godine tiskana prva hrvatska knjiga – Misal po zakonu rimskoga dvora. Glagoljica je naše vrijedno i lijepo pismo te je važno omogućiti da jedan dan u godini bude njezin dan.

Kako bismo promicali važnost materinskog jezika i hrvatskog pisma glagoljice, tj. naše nematerijalne baštine, proveli smo u školi aktivnost izrade školske Bašćanske ploče na kojoj smo na glagoljici napisali ime naše škole. Svrha aktivnosti bila je još jednom istaknuti Bašćansku ploču kao jedan od najvrjednijih spomenika naše povijesti i kulture napisanog na glagoljici te učenike upoznati s glagoljičnim slovima.

Učenici 3.c i 4.a sa svojom su profesoricom Hrvatskoga jezika Dijanom Pintarić izradili našu školsku Bašćansku ploču, a put do njezina nastanka možete pogledati u kratkom videu izrađenom u programu AdobeSpark klikom OVDJE ili na sliku.

 

 

Učenici su odradili odličan posao i naša Bašćanska ploča izgleda savršeno.

 

 

Posebna zahvala nastavnicima Mariju Vargi i Barbari Pluščec na konstruktivnim idejama, savjetima te kreativnoj i tehničkoj podršci.


Srednja škola Konjščina