2021-03-22 11:49:50

Mjesec hrvatskoga jezika i Svjetski dan poezije

Završio je uzbudljivi Mjesec hrvatskoga jezika koji smo otvorili 22. veljače 2021. izradom naše školske Bašćanske ploče. Njome smo ujedno obilježili i Dan hrvatske glagoljice i glagoljaštva. Prisjetite se naše Bašćanske ploče koju su izradili učenici 4. a i 3. c razreda klikom na poveznicu https://spark.adobe.com/video/ERNVikLGWcske.
 

Učenici 2. b i 3. c razreda tijekom Mjeseca hrvatskoga jezika sa svojom su profesoricom Hrvatskoga jezika Dijanom Pintarić na satu izrađivali jezični pano kajkavskoga narječja u digitalnom alatu Genially u sklopu teme prostorna raslojenost leksika. Njihov pano možete vidjeti klikom na sliku, a zatim klikom na pribadače ako želite pročitati više informacija o pojedinoj riječi. Pano ima tri stranice i nadamo se da ćete uživati u učenju kajkavskih riječi.

Tijekom Mjeseca hrvatskoga jezika učenici 1. a i 1. b razreda sa svojom profesoricom Martom Hajster bili su u jezičnoj patroli. Mladi su lektori, naime, proučavajući obilježja novinarsko-publicističkog stila, u novinama i internetskim portalima zapazili i ispravili brojne jezične pogreške. Provjerite jeste li i vi već primijetili neke od njih!

U završnom su tjednu Mjeseca hrvatskoga jezika profesorice dviju škola, Srednje škole Konjščina i Ekonomsko-birotehničke škole Slavonski Brod, ponovno udružile svoje snage i ideje te osmislile brojne aktivnosti kojima su obilježile Dane hrvatskoga jezika koji traju od 11. do 17. ožujka te Svjetski dan poezije koji se obilježava 21. ožujka. Profesorice Marta Hajster i Dijana Pintarić te profesorice Opačak, Mikajević i Marinić sve su detalje dogovarale u Google dokumentu i na platformi ZOOM.

Prva je aktivnost bila izrada jezičnog kviza. Učenici su dviju škola pod mentorstvom svojih profesorica izradili pitanja za jezični kviz. U našoj su školi pitanja smišljali učenici 2. b i 4. b razreda. Nakon toga, učenici obiju škola rješavali su kviz tijekom tjedna na satima Hrvatskoga jezika i na zajedničkom sastanku na platformi ZOOM u petak, 19. ožujka, proglasili smo najjezičnijeg učenika, a to je Karlo Fligić iz 2. c, EBŠ Slavonski Brod. Na visokom su drugome mjestu, sa samo bodom razlike od prvog mjesta, Marela Marušić iz 2. c razreda EBŠ Slavonski Brod te Ines Hrkec iz 1. a, SŠ Konjščina. Svim su razredima dodijeljene e-zahvalnice i učenicima e-pohvalnice. Naše pohvalnice i zahvalnice osmislila je i izradila prof. Marinić iz EBŠ Slavonski Brod. Izrada i rješavanje jezičnog kviza bila je za učenike zanimljiv i koristan način učenja/ponavljanja gradiva iz jezika te maturantima odlično ponavljanje za cjelokupno gradivo iz jezika kao priprema za državnu maturu.

Tijekom sastanka proslavili smo i Svjetski dan poezije koji se obilježava 22. ožujka. Učenici su krasnoslovili svoje stihove, stihove svojih prijatelja, ali i stihove poznatih pjesnika. Stihove su krasnoslovili sljedeći učenici:

Dorijan Habuš (2. b, SŠK) – Dragutin Domjanić: Sneg pred Vuzem

 

Kristijan Strahonja (2. b, SŠK) - pjesma Cucek koju je napisao Franjo K. (2. b)

Karlo Sviben (2. b, SŠK) –  Zvonko Kudelić: Volim nogomet

Dijana Mohač (4. a, SŠK) – Dragutin Domjanić: Kaj ne??!!!

Andrej Has (3. e, EBŠ): Tamno mjesto

Ivona Matković (3. e, EBŠ) – Andrejeva pjesma Vrata se zatvaraju

Ema Japarić (3. e, EBŠ) – Andrejeva pjesma Život nije siv

Tea Polunić (2. c, EBŠ) – Vladimir Nazor: Ovdje u srcu

Anamaria Opačak (2. e, EBŠ): Daljina u blizini.

Učenica Anamaria Opačak iz Slavonskog Broda ujedno je predstavila pjesme iz svoje nedavno objavljene zbirke Daljina u blizini.

Budući da, iz brojnih razloga, nisu svi učenici mogli ili željeli osobno krasnosloviti stihove, njihovi su stihovi podijeljeni zvučnim zapisima. Autori su zvučnih zapisa:

Anamarija C. (1. a, SŠK) – Dragutin Domjanić: Fala

Željka G. (1. a, SŠK) – Srečko Blažičko: Kaj

Marina Mikulić (1. a, EBŠ) – Dragutin Tadijanović: Misao na tebe

Gabrijela Kapetanović (1. a, EBŠ) – Konstantin M. Simonov: Čekaj me.

Na kraju smo našeg druženja stvorili zajednički oblak riječi načinjen od naših asocijacija na riječ poezija. Poezija je umirujuća, poezija su osjećaji, ljepota riječi, umjetnost i još mnogo toga.  

Tehnička (računalna) podrška u pripremi sastanka na platformi ZOOM bio je nastavnik Mario Varga, a kao gosti pridružile su nam se nastavnica Marija Brkić i knjižničarka Barbara Ivčec.

Osim toga, u sklopu aktivnosti u Godini čitanja, a povodom obilježavanja Svjetskog dana poezije stručna suradnica knjižničarka Barbara Ivčec u 1. a razredu provela je radionicu blackout poezije tijekom koje su učenici, spojivši svoje likovne i pjesničke sposobnosti, iz proznih tekstova stvarali poetske. Neke od njihovih najuspjelijih radova možete pogledati ispod teksta. 

  

Za kraj, bitno je naglasiti važnost njegovanja našeg hrvatskog jezika, usvajanja i poštivanja njegovih normi, ali i očuvanja njegovih dijalektalnih osobitosti. Klikom na sliku prisjetite se naše izložbe o kajkavskom narječju koju su napravili učenici 2. a i 2. b razreda Srednje škole Konjščina sa svojim profesoricama Hrvatskoga jezika Martom Hajster i Dijanom Pintarić u kojoj su na kreativan su način predstavili svoje mjesne govore i time pripomogli njihovu očuvanju.

 

Autorice teksta: Dijana Pintarić, Marta Hajster i Barbara Ivčec.

       

Srednja škola Konjščina