2021-04-22 10:26:16

Globalna akcija digitalnog čišćenja za Dan planeta Zemlje

U sklopu akcije Očistimo školu i okoliš Srednja škola Konjščina uključila se i u globalnu akciju Zelena čistka kojom će istovremeno obilježiti 22. travnja - Dan planeta Zemlje. Zelena čistka je najveća okolišna volonterska kampanja u Hrvatskoj koja ima za cilj osvijestiti važnost čistog okoliša i okupiti sve građane u zajedničkom cilju za bolju i zeleniju budućnost.

S obzirom na trenutnu epidemiološku situaciju, pozornost je ovog puta stavljena na akciju digitalnog čišćenja. U digitalnom svijetu, kao i u okolišu, postoji ogromna količina otpada. Ono stvara digitalno zagađenje koje nastavlja trošiti energiju čak i kad smo to zaboravili. Digitalni otpad se nalazi u sigurnosnim kopijama na poslužiteljima koji nam pružaju usluge u oblaku i nastavljaju trošiti električnu energiju. Svake godine internet i njegovi povezani sustavi proizvedu 900 milijuna tona CO2, što je više od godišnje proizvodnje cijele Njemačke.

Svatko od nas može doprinijeti smanjenu digitalnog otpada, npr. brisanjem nepotrebnih online dokumenata, starih e-poruke, nekorištenih aplikacija, duplikata i mutnih fotografija te videozapisa koji ispunjavaju uređaje za pohranu, virtualne “oblake” i druge online platforme. Pozivamo sve djelatnike i učenike da se priključe globalnoj akciji digitalnog čišćenja koja će se u našoj školi provesti 28. travnja 2021.!

U sklopu ove digitalne ekološke akcije izradili smo pano u holu naše škole.


 

Više o akciji saznajte u priloženom e-letku Zelene čistke.
 

 

 


Srednja škola Konjščina