preskoči na sadržaj

Login
Korisnik:
Lozinka:
e-Dnevnik

Korisni linkovi

Vijesti

Tjedan Europe u našoj školi!


I ove smo godine obilježili Tjedan Europe  od 7. do 11. svibnja različitim aktivnostima provedenima u sklopu nastave u školi i na daljinu. 

 

U okviru eTwinning projekta Sustainable schools 4 Sustainable Europe napravili smo međunarodnu čestitku Europi u obliku predivnog videozapisa koji možete pogledati ovdje ili klikom na sliku. U stvaranju ovog videozapisa sudjelovali su učenici i njihovi mentori iz Francuske, Grčke, Italije te Hrvatske. Učenici 4.a (Filip Martinić, Karlo Gorički, Dorotea Rožić, Dijana Mohač i Ivan Veček) i 1.d (Borna Karlo Krušelj)  naše škole su uz mentorstvo Barbare Pluščec i Marije Brkić osmislili divne poruke Europi povodom rođendana osvrnuvši se na Globalne ciljeve br. 6, 9, 10, 12, 14, 15.

 

 

Dana 6. svibnja družili smo se u virtualnom okruženju na platformi ZOOM s projektnim partnerima, ali i EPAS školama iz Hrvatske (EBŠ Slavonski Brod i SŠ Konjščina) i Rumunjske. 29 sudionika prisustvovalo je debati učenika povodom Dana Europe. Iz naše su škole sastanku nazočile nastavnice Dijana Pintarić, Barbara Pluščec i Marija Brkić, a učenici koji su raspravljali sa svojim kolegama iz drugih škola su Dorijan Habuš, Patrik Mutak, Nikola Plašć i Patrik Delija, učenici 2. b razreda.

 

 

 

Prezentaciju sa zanimljivim tvrdnjama o kojima su učenici diskutirali možete pogledati OVDJEPrezentaciju je pripremila kolegica Ivana Opačak iz EBŠ Slavonski Brod.

Učenici su nakon debate izrazili svoje mišljenje o tome što Europu čini fantastičnom, s kojim se problemima Europa suočava i što za njih znači biti građanin Europske unije u alatu Mentimetar te stvorili prekrasne oblake riječi.

 
 

Uživali smo slušajući koliko zrelo naši učenici razmišljaju o problemima u Europskoj uniji, pogotovo iz perspektive dvije manje države članice kao što su Rumunjska i Hrvatska koje se suočavaju sa sličnim problemima i izazovima. Možemo sa sigurnošću reći da nam je, ako je suditi po riječima naših učenika, budućnost ipak jako svijetla.

 

Sudjelovali smo i u stvaranju digitalne knjige zajedno s partnerima na eTwinning projektu SS4SEU. Svaka je škola povodom rođendana eTwinninga i Europe poslala lijepu poruku uz interesantne plakate koje smo uvrstili u našu knjigu. Naše plakate pod mentorstvom Dijane Pintarić izradio je  Filip Lukovnjak, učenik 2. B razreda. Cijelu e-knjigu pogledajte klikom na sliku.

 

 

 

Na sam Dan Europe, 9 svibnja, imali smo priliku sudjelovati na okupljanju Škola ambasadora europskog parlamenta iz skoro svih zemalja članica Europske unije. Sve nas je okupila eTwinning grupa EPAS. Kao senior ambasador, sastanku je prisustvovala Marija Brkić.

 

 

Tijekom sastanka imali smo priliku vidjeti puno lijepih primjera podučavanja o EU, a u nastavku smo održali i konferenciju o budućnosti Europe. Naša partnerica i prijateljica Ivana Opačak i njezina učenica Nikolina iz EBŠ Slavonski Brod također su nam pokazale divan kviz. Zajedno je većina sudionika stvorila krasan video kao čestitku EU.

 

 

Podijeljeni u grupe, raspravljali smo kako približiti važne teme učenicima i kako ih uvesti u naše škole kao dio kurikuluma. Voditeljice grupe će prema našim sugestijama napraviti seminare. Ovo je bio jedan koristan sastanak na kojem smo imali prilike upoznati puno seniora ambasadora iz cijele Europske unije.

 

 

Dan Europe obilježili smo i 10. svibnja u društvu Tomislava Sokola, zastupnika u Europskom parlamentu te Gornjogradske gimnazije i Gimnazije Velika Gorica.

 

 

 

U okviru EPAS programa gospodin Sokol prihvatio  je  biti mentor našim školama pa smo iskoristili priliku kako bi naši učenici postavili  razna pitanja koja ih zanimaju.

Razgovaralo se i o privatnim odlukama gospodina Sokola, poput studiranja u Belgiji, o modelima podučavanja za vrijeme epidemije, o zdravstvu ali i o reformi školstva. Gospodin Sokol vrlo je detaljno i zorno približio učenicima te teme te zaključio da je Hrvatska u jednakom stanju kao i ostale države članice, koliko god se nama činilo da je u njoj puno problema.

 

 

Naši juniori ambasadori, učenici 4. a razreda, sa svojim su seniorkama ambasadoricama, Barbarom Pluščec i Marijom Brkić sudjelovali u ovom sastanku i uživali u neposrednom razgovoru sa zastupnikom Europskog parlamenta. Pridružila nam se i ravnateljica Milojka Rataić i uvodno pozdravila sve sudionike. Pitanja su postavljale učenice 4. a razreda Dijana Mohač i Kornelija Litvić.

 
Na samom kraju Europskog tjedna predstavljamo Vam i naš preuređeni infoprostor u školi. Nije cijela ova godina bila na daljinu pa su naši učenici vrijedno radili i uredili  topli i ugodni EU prostor u školi koji je namijenjen svima. Prostor je podijeljen u tri dijela:  Erasmus dio u kojem se mogu pogledati provedeni projekti kao i projekti koji još uvijek traju, EPAS dio s divnim presjekom događaja u EU koje su učenici izdvojili kao najzanimljivije te eTwinning dio s mnoštvom projekata  u provedbi. Također, učenicima su tamo i na raspolaganju brojni informativni materijali. Kako naš infoprostor izgleda, pogledajte u OVOM videu ili klikom na sliku.
 
 

Hvala svim učenicima i nastavnicima koji vrijedno predstavljaju EU vrijednosti u našoj školi i pomažu da dosegnemo još višu razinu poučavanja o Europskoj uniji.

Sigurni smo da ćemo nastaviti istim tempom i do iduće proslave rođendana Europske unije u 2022. godini. 

 
 

 

 

 

 

 

 Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju
objavio: MARIJA BRKIĆ   datum: 10. 5. 2021.

Logo


Vizija

 


Vrijednosti


eTwinning škola


Škola ambasador

 


Društvene mreže

Godina čitanja

Godina čitanja 2021


CodeWeek Organiser

 


Euro Skills Week


Tražilica

Kalendar
« Travanj 2024 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
Prikazani događaji


Brojač posjeta
Ispis statistike od 8. 5. 2012.

Ukupno: 1389175
Ovaj mjesec: 2092
preskoči na navigaciju