preskoči na sadržaj

Login
Korisnik:
Lozinka:
e-Dnevnik

Korisni linkovi

Vijesti

Europski dan jezika/ Svjetski dan turizma/ Dan europske baštine/ Međunarodni dan kulturne baštine

 


Povodom Europskog dana jezika koji se obilježava 26. rujna, Svjetskog dana turizma koji je 27. rujna te Dana europske baštine i Međunarodnog dana kulturne baštine 23. rujna, učenici i nastavnici Srednje škole Konjščina udružili su svoju kreativnost i proveli mnoge zanimljive aktivnosti. 

 

Ovim je važnim datumima “otvoren” i eTwinningov projekt Ulicom hrvatskog jezika koji je osmislila nastavnica Hrvatskoga jezika Dijana Pintarić s nastavnicom Ivanom Opačak, našom partnericom/ prijateljicom iz EBŠ Slavonski Brod. Cilj je projekta obilježiti značajne dane, tjedne i mjesece vezane za hrvatski jezik i književnost, hrvatsku povijest i kulturu te našu materijalnu i nematerijalnu baštinu. Svaka će provedena projektna aktivnost predstavljati jedan kućni broj naše “Ulice hrvatskoga jezika” koji će učenici, s projektnim partnerima, predstaviti tijekom diseminacijskih aktivnosti. 

 

Svoju smo zajedničku suradnju počeli obilježavanjem Svjetskog dana turizma povodom kojeg su učenici 3. B razreda sa svojom nastavnicom Dijanom Pintarić i nastavnicom ekonomske grupe predmeta Barbarom Pluščec na interaktivnoj karti, označivši mjesta i spomenike koje u Konjščini vrijedi posjetiti, našim projektnim partnerima predstavili naselje u kojem je njihova škola. Klikom na sliku  pogledajte kako su naši učenici predstavili naše naselje te kako su projektni partneri iz Slavonskog Broda, Čakovca i Makarske predstavili svoje zemljopisno područje.

 

Učenici 3. B razreda su, želeći predstaviti svoje narječje koje je integrirani dio hrvatskoga jezika, jednog od službenog jezika Europske unije, dopunili svoj razredni pano kajkavskih riječi na kojem je 36 riječi te ga također predstavili našim projektnim partnerima i time obilježili Europski dan jezika. Naš pano možete pogledati klikom na sliku.
 
 
Učenici su uz pano pripremili i kviz s riječima s panoa da biste mogli provjeriti svoje poznavanje kajkavskih riječi. Odigrajte ga klikom OVDJE i zabavite se učeći kajkavski!
S tim su se aktivnostima dotaknuli i Dana europske baštine i Međunarodnog dana kulturne baštine te još jednom naglasili važnost jezika/ narječja kao nematerijalne kulturne baštine koju vrijedi čuvati te spomenika baštini koji su važni svjedoci materijalne kulture koju ima naselje Konjščina. Povodom svih navedenih dana, prigodno je prisjetiti se izložbe 3. B razreda koju su izradili prošle školske godine na nastavi Hrvatskoga jezika i u njoj na razne načine predstavili svoje narječje. Izložbu pogledajte klikom na sliku.
 
 
Europski dan jezika obilježili su i učenici 1. B te 1. A razreda koji su se na satu Njemačkog jezika kod nastavnice Sandre Banović upoznali s nekim zanimljivostima o jezicima Europe koje do sada nisu znali. I nastavnica je naučila nešto novo!
 

Učenici su otkrili i neke originalne njemačke riječi koje se mogu objasniti samo opisno na drugim jezicima, uspoređivali su značenja istih riječi na njemačkom, engleskom te hrvatskom jeziku, otkrili sličnosti i razlike nekih poslovica te se susreli s najdužom njemačkom složenicom. Prisjetili su se nekih hrvatskih palindroma te ih pronašli i u njemačkom jeziku. Jedan takav bi mogao biti i misao vodilja kroz srednjoškolske dane: Sei fein, nie fies!- Budi ljubazan, nikada bezobrazan! 

Njemačka kroz pet osjetila – Deutschland durch fünf Sinne  naziv je radionice koja se u sklopu obilježavanja Europskog dana jezika provela u utorak, 28. 9. 2021. u razredima 1. A  i 2. A uz sudjelovanje triju nastavnica Njemačkog jezika J. Presečki, S. Banović i J. Guteše.

Tom su radionicom učenici na zanimljiv način otkrivali brendove specifične za Njemačku: Brandenburška vrata (Brandenburger Tor), Mercedes, šarcvaldsku tortu od višanja (Schwarzwälder Kirschtorte)…

Čovjek je biće osjetila – ona stvaraju prvi dojam o svakom novom predmetu ili pojavi i tek nakon prvih percepcija dolazi riječ, ime, naziv – tek onda dolazi jezik. Zajedničku osnovu svih jezika čine osjetila. Ona su dakle upravo ono po čemu se različiti jezici ne razlikuju, već se međusobno povezuju.

Zavezanih očiju učenici su kušali švarcvaldsku tortu od višanja i pogađali sastojke, opipom su prepoznali oblik popularnog znaka s haube  Mercedesa, slušali su završni IV. stavak 9. Beethovenove simfonije…

Radionicom smo zabavili naše učenike i na taj način ih potaknuli da se s razine osjetilnog otkrivanja njemačkih brendova odvaže i na sljedeći korak – na „uživanciju“ učenja njemačkog jezika!

Europski se dan jezika obilježio i na satu Povijesti na kojem je učenica 2. A  Željka Gregorić izradila plakat.

 

 

Učenici 3. A, 3. B, 4. B na satu su Engleskoga jezika s prof. Karajić također obilježili Dan europskih jezika. Diskusijom i kraćim istraživanjem pokušali su utvrditi koliko zapravo engleskih riječi (anglizama) ima i u hrvatskom jeziku. Na sveopće iznenađenje nastala ja poprilično velika lista! Svoja su zapažanja i riječi koje i sami svakodnevno koriste upisali u aplikaciju mentimeter pod naslovom English loanwords in the Croatian language i tako dobili svojevrsnu bazu anglizama u hrvatskom jeziku. Pozivamo i vas da klikom na poveznicu doprinesete još kojim primjerom kako bi popis bio što veći… https://www.menti.com/yzfg8v9nrv

Povodom Europskog dana jezika profesorica Maja Zagorec će sa svojim učenicima na satu Hrvatskoga jezika provoditi aktivnost imena Ovako se  ja osjećam!  Cilj je aktivnosti  potaknuti  učenike  na razmišljanje o cijelom spektru pridjeva u  hrvatskom  standardnom jeziku i žargonu jer  nije sve dobro/ loše  ni  crno/ bijelo. Učenici  će  odabirom pridjeva  moći izraziti  svoje osjećaje  i  stavove, istaknuti  svoje karakteristike, tj. opisati se. Padlet-ploča  je  otvorenog tipa, stoga će se moći uređivati, proširivati i u njoj će učenici moći komentirati. Ploči pristupite klikom na QR kod ili klikom OVDJE.

Novu smo školsku godinu otvorili brojnim aktivnostima i nadamo se da ste i vi uživali čitajući i pregledavajući ih kao i mi radeći ih.

 

AUTORICE TEKSTA:

Dijana Pintarić

Sandra Banović

Jasmina Guteša

Jasna Crneković

Viola Karajić

 
 


Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju
objavio: Barbara Ivčec   datum: 28. 9. 2021.

Logo


Vizija

 


Vrijednosti


eTwinning škola


Škola ambasador

 


Društvene mreže

Godina čitanja

Godina čitanja 2021


CodeWeek Organiser

 


Euro Skills Week


Tražilica

Kalendar
« Travanj 2024 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
Prikazani događaji


Brojač posjeta
Ispis statistike od 8. 5. 2012.

Ukupno: 1389056
Ovaj mjesec: 1971
preskoči na navigaciju