preskoči na sadržaj

Login
Korisnik:
Lozinka:
e-Dnevnik

Korisni linkovi

Vijesti

Otvaranje Elektro-laboratorija Schrack


U Srednjoj školi Konjščina učenici i djelatnici imaju razloga da budu ponosni.

Zagorska televizija, 22.12.2021.

Razlog je otvaranje elektro-laboratorija čime je svoj epilog dobila uspješna suradnja između SŠK i tvrtke Schrack Technik d.o.o. koja je započela školske godine 2019./2020. Laboratorij je otvorio gospodin dr. sc. Josip Zdenković, dipl. ing., direktor hrvatske podružnice tvrtke Schrack Technik iz Austrije.

Nastavnici elektrotehničkih predmeta osmislili su projekt za izradu laboratorija koji bi učenicima služio za vježbe iz područja elektrotehnike i prezentirali ga gospodinu Zdenkoviću. On je prepoznao potencijal tog projekta i odobrio financiranje. Korona je donekle usporila realizaciju projekta tako da je u većem dijelu realiziran kroz ljeto 2021. i finiširan početkom ove školske godine. Na izgradnji laboratorija radili su nastavnici elektrotehničke grupe predmeta u SŠK Milan Havoić, Mario Varga, Dalibor i Ivana Smetiško te učenici Kruno Habljak, Danijel Jakuš i Franjo Kranjec.

Zanimljivo je da je kompletan materijal i opremu za laboratorij financirao Schrack, a sve što se u njemu nalazi rad je ruku učenika i nastavnika SŠK. Neki su dijelovi izrađeni od recikliranog materijala (stara računala). Uloženo je jako puno truda, znanja i volonterskog rada. Rezultat je izvrstan i usudili bismo se reći da SŠK ima suvremen i kvalitetan elektro-laboratorij, jedinstven na području RH. Ovo je vrlo vrijedan pozitivan primjer suradnje obrazovanja i gospodarstva. Financijska vrijednost je velika, ali još je veća vrijednost činjenica da će taj laboratorij desetljećima služiti za obrazovanje budućim učenicima SŠK – rekla je ravnateljica Milojka Rataić

Posebnu zahvalu tvrtki Schrack i kolegi iz studentskih dana Josipu Zdenkoviću izrekao je profesor Milan Havoić, a učenik Kruno Habljak rekao je da mu je drago što je sudjelovao u izgradnji laboratorija i kako se nada da će laboratorij dugo služiti kako njima, tako i budućim generacijama.

Na svečanosti je direktor Zdenković, koji se osobno založio da se ova priča u SŠK ostvari, rekao:

– Ovdje smo već 27 godina, a do ove suradnje je došlo našim nastojanjem da ne ide sav novac kao dobit u našu matičnu tvrtku u Austriji, već da određeni dio ostane u društveno odgovornom projektu u Hrvatskoj. Dobili smo punu podršku naše uprave da pronađemo škole kojima je to potrebno, tako da smo samo odrađivali našu misiju. Ja sam se sjetio s kime sam studirao, bio je to Milan Havoić, profesor iz ove škole. Čuli smo se, došao sam jedan dan u školu, upoznao se s ostalim profesorima i pogledao što sve imaju, što trebaju i razmislili smo svi zajedno kako bismo mogli najbolje pomoći. Oni imaju vrijeme, a mi malu financijsku snagu koja im je potrebna i to je bilo dovoljno da se brzo dogovorimo. Projekt je trajao gotovo dvije godine – prve godine realizirali smo staklene stijene, a druge godine električnu opremu koja je bila potrebna. Škola je rješavala svu papirologiju i ostalo što je trebalo i podršku smo im dali s punim povjerenjem. Suradnju ćemo sigurno nastaviti, gledat ćemo što će im biti sljedeće bitno.


Načelnica općine Konjščina Anita Krok je istaknula:

– Sve što se događa u Srednjoj školi Konjščina, ima veliki značaj za općinu. Obrazovanje je uvijek bilo bitno u Konjščini jer iz Konjščine su izašli mnogobrojni kadrovi. Naša škola posljednjih godina došla je na razinu jedne od najuspješnijih škola ne samo u Krapinsko – zagorskoj županiji, nego i šire. Drago mi je što se napokon realizira suradnja između Srednje škole i Općine Konjščina. Zajedno smo u kombinaciji s Krapinsko – zagorskom županijom u potrazi za zemljištem za poligon koji srednja škola treba. Što se tiče ovih projekata, moram pohvaliti našu ravnateljicu i sve njezine suradnike i suradnice koji se rukama i nogama bore da bilo kakav projekt dovedu u školu, a time dovode projekt i u općinu. Vrlo pohvalno je da Srednja škola razvija suradnju i s poslodavcima i tome trebamo težiti. Uvijek kad sam s nekim poslodavcima, pozivam ih da se jave gospođi ravnateljici, ukoliko imaju potrebe za određenim kadrom. Općina Konjščina školuje deficitaran kadar, posebice u metalskoj struci. Definitivno, povezivanje poslodavaca i naše srednje škole u našem je interesu jer jačamo samu proizvodnju, učinkovitost općine, a samim time i život u Konjščini.

Pročelnica županijskog Upravnog odjela za obrazovanje, kulturu, šport i tehničku kulturu Mirjana Smičić Slovenec prisjetila se kako joj je još 2019. godine ravnateljica škole iznijela ideju o ovom laboratoriju.

– Slušala sam s nekakvom zadrškom, odnosno s čuđenjem da je to ustvari uopće moguće, da netko uloži u laboratorij, odnosno, tada još ne u laboratorij, već u opremanje. Drago mi je jer je ulaganje u obrazovanje i u naše mlade ljude, razmišljanje da oni ostanu ovdje na području županije i Republike Hrvatske i da se mogu ovdje školovati, zaposliti, povezati obrazovanje te gospodarsku aktivnost, nešto nemjerljivo, tako da se i mi trudimo ulagati u obrazovanje, što u ovaj vanjski dio, što u neke nadstandarde za postizanje što boljih uvjeta za izvođenje odgojno – obrazovnog procesa. Ova ideja s poduzetništvom uvelike bi nam olakšala sve ono što bismo morali na školama napraviti, isfinancirati da to bude na jednom boljem nivou za naše učenike – kazala je Smičić Slovenec, pa zaključila:

– Ulaganje u djecu i sve što se njih tiče, je ulaganje u našu budućnost i to moramo tako gledati, a vjerujem da je ovo jedan dobar put ka tome, a vi svi ovdje, bilo učenici, bilo profesori, želim da ovaj laboratorij i sve ostale možda neke buduće ideje, dobro iskoristite u nastavi, a da njima to bude što bolji poticaj i motivacija za daljnji rad – rekla je Smičić Slovenec.
Pročelnica je u ime Krapinsko – zagorske županije uručila zahvalnicu direktoru tvrtke Schrack Technik Josipu Zdenkoviću za veliki doprinos i ulaganje u bolju budućnost i što kvalitetnije obrazovanje učenika.

Srednja škola Konjščina također mu je uručila zahvalnicu za veliki doprinos razvoju i modernizaciji obrazovanja u Srednjoj školi Konjščina s riječima: „Ta potpora ujedno je i odgojna poruka mladima da sami poklanjaju kada budu u mogućnosti.“

Više slika pogledajte u fotogaleriji.

Autor teksta: Milojka RataićPošalji prijatelju Pošalji prijatelju
objavio: Milojka Rataić   datum: 8. 12. 2021.

Logo


Vizija

 


Vrijednosti


eTwinning škola


Škola ambasador

 


Društvene mreže

Godina čitanja

Godina čitanja 2021


CodeWeek Organiser

 


Euro Skills Week


Tražilica

Kalendar
« Travanj 2024 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
Prikazani događaji


Brojač posjeta
Ispis statistike od 8. 5. 2012.

Ukupno: 1389065
Ovaj mjesec: 1982
preskoči na navigaciju