preskoči na sadržaj

Login
Korisnik:
Lozinka:
e-Dnevnik

Korisni linkovi

Vijesti

Svjetski dan učitelja i Dan bez ocjena


Svjetski dan učitelja i Dan bez ocjena u Srednjoj školi Konjščina obilježeni su projektnom nastavom i brojnim aktivnostima.

Učenicima 1. b razreda nastavnica Marta Hajster na Hrvatskom je jeziku zadala da dovrše rečenicu Da sam ja učitelj… Svojim idejama o tome kako bi nastavni proces izgledao da su oni ti koji ga vode, ispunili su linoit ploču.

Isti su učenici svoje zamisli mogli i ostvariti tijekom nastave Njemačkog jezika. Nastavnica Melanie Brezak im je, naime, prepustila upravljanje razredom na satu ponavljanja gradiva. Iskusivši koliko je izazovno biti profesor, učenici su zaključili kako bi ipak trebali imati više poštovanja i empatije prema svojim nastavnicima. Na Njemačkom su jeziku jednaku ulogu preuzeli, i do jednakog zaključka došli, i učenici 1. v razreda.

Scensku improvizaciju, u kojoj je svaki učenik 5 minuta glumio da je učitelj, na satu Hrvatskog jezika nastavnice Nikoline Ozimec Fay, izveli su i učenici 2. v razreda improviziravši u obradi gradiva, ponavljanju i usmenom ispitivanju. Da su se u nesvakidašnjoj ulozi dobro snaši, svjedoči videozapis sa sata. Na kraju je svaki učitelj ispričao svoje dojmove. Osvijestivši kako ono izgleda, mnogi su učenici bolje razumjeli potrebu za neometanjem nastave.

U obrnutoj učionici našli su se i učenici 2. b i 2. c razreda. Oni su, naime, za današnji dvosat Hrvatskog jezika trebali pripremiti kratko izlaganje, o temi koja ih zanima, koje će njihovim suučenicima bilo korisno. Na početku dvosata izabrano je osmero učenika koju su preuzeli ulogu profesora dok su ostali, uključujući nastavnicu Martu Hajster, bili učenici s tajnim zadatkom…

Uz njih, u misiji ometanja nastave sudjelovali su i nastavnici Jasmina Guteša, Ivana Smetiško i Mario Varga. Nakon velikog broja minusa, negativnih ocjena i udaljavanja učenika s nastave, profesori su pripremljene prezentacije jedva uspjeli održati, a jedan od njih je i, vidno iscrpljen, odlučio podnijeti ostavku!

Osvijestivši koliko se učitelji trude pripremiti (se za) nastavni sat, učenici su shvatili koliko je nepošteno ometati ih u tome da ga održe kako su zamislili, pogotovo zato što su ga pripremili upravo za njih.

Dok su neki nastavnici Svjetski dan učitelja iskoristili kako bi učenicima pokazali kako razred, i sve što se u njemu tijekom nastave događa, izgleda iz njihove perspektive, profesorica engleskog jezika, Viola Karajić, željela je saznati kako učenici doživljavaju nastavnike pa je 1. b razredu zadala da ih u kratkim prezentacijama, slikom i tekstom, opiše.

Osim toga, učenici 1. b razreda svojim su nastavnicima uputili i prigodne čestitke plakatima izrađenima na satu Računalstva uz podršku nastavnice Valentine Havoić.

Svjetski dana učitelja profesorica njemačkog jezika, Jasmina Guteša, je pak iskoristila za stručno savjetovanje! Ono je održano u 2. a razredu, a nakon kraće polemike učenice-savjetnice, Petra Kralj, Lana Zaplatić, Dora Dropučić i Nikolina Rukljač, usuglasile su se oko sljedećih preporuka:
- Nastavnici bi svakako barem jedanput mjesečno trebali prošetati s učenicima Konjščinom i porazgovarati o izvannastavnim, trenutno aktualnim, temama.
- Nastavnici bi redovito trebali puštati učenike ranije s nastavnog sata, dakle 45 min bi trebalo skratiti na najviše 35.
- Pojedine nastavnice (posebice J. G.) trebale bi se uozbiljiti i rješavanje konfliktnih situacija prepustiti pedagoginji. Jasno je da (njezine) metode pregovaranja i dogovaranja s učenicima, a ni prijetnje, ne daju uspjeha. Učenici ih (prema vlastitom priznanju) ne doživljavaju ozbiljno.
Stručno savjetovanje obogatila je i posebna gošća, mlada i talentirana Ana Brkić (7, 5) koja je, na primjeru sata Matematike, starijoj kolegici pokazala što i kako s učenicima. Prozvala je na ploču učenicu Petru Kralj i zadala joj zadatak: 100 + 50 = _______ . Bez oklijevanja joj je naredila: „Bez prstiju, molim!“ Što drugo zaključiti nego da su neki jednostavno rođeni učitelji!

Osim na Njemačkom jeziku, Svjetski dan učitelja 1. v razred obilježio je i na Satu razrednika s nastavnicom Bernardom Vrabec. Nakon čestitke upućene razrednici, učenici su s njom porazgovarali o učiteljima koji su na njih ostavili najdublji dojam, a zatim se povela kratka rasprava o tome zašto se neke učitelje doživljava „boljima“ od drugih. Učenici su istaknuli da im je najvažnije da su učitelji nasmijani i pristupačni, ljubazni i spremni na šalu. Na kraju, kad su se pokušali prisjetiti svega što su od njih naučili, primijetili su kako je slika o učiteljima u društvu često iskrivljena te da su mnogo toga usvojili zbog njih i uz njih, kako nastavnih sadržaja tako i vrijednih životnih istina.

Ozračje Dječjeg tjedna (Dana bez ocjena) i Svjetskog dana učitelja nije se osjetilo samo u učionicama nego i u holu školu u kojem je izložen pano koji je uredila stručna suradnica knjižničarka, Barbara Ivčec.

Kao što je vidljivo iz priloženih učeničkih radova, nastavnici Srednje škole Konjščina imaju još podosta posla, ali vjeruju da će, uz međusobnu suradnju i uzajamno poštovanje i uvažavanje, biti uspješno odrađen.

Sretan nam naš dan!Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju
objavio: Marta Hajster   datum: 5. 10. 2023.

Logo


Vizija

 


Vrijednosti


eTwinning škola


Škola ambasador

 


Društvene mreže

Godina čitanja

Godina čitanja 2021


CodeWeek Organiser

 


Euro Skills Week


Tražilica

Kalendar
« Travanj 2024 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
Prikazani događaji


Brojač posjeta
Ispis statistike od 8. 5. 2012.

Ukupno: 1389050
Ovaj mjesec: 1967
preskoči na navigaciju