preskoči na sadržaj

Login
Korisnik:
Lozinka:
e-Dnevnik

Korisni linkovi

Vijesti

Mjesec borbe protiv ovisnosti


Mjesec borbe protiv ovisnosti svake se godine obilježava u razdoblju od 15. studenog do 15. prosinca. Cilj obilježavanja je upozoriti cjelokupnu javnost na problem ovisnosti te potaknuti na provedbu aktivnosti koje će za cilj imati smanjenje potražnje i dostupnosti ilegalnih sredstava ovisnosti, unaprijeđenje zaštite zdravlja i sigurnost stanovništva te smanjenje zdravstvenih, socijalnih i društvenih rizika i šteta povezanih s ovisnostima i ponašajnim ovisnostima.

Prema rezultatima istraživanja, u Republici Hrvatskoj svaki četvrti građanin je, barem jednom u životu, uzimao neku ilegalnu drogu, a s obzirom na to da eksperimentiranje počinje u dobi od oko 16 godina, nastavnice Bernarda Vrabec i Marta Hajster na Satu razrednika provele su nekoliko preventivnih aktivnosti i radionica u 1. b i 1. v razredu.

Na poticaj Županijskog povjerenstva za suzbijanje zlouporabe opojnih droga 1. v razred, uz podršku razrednice Bernarde Vrabec, izradio je plakat na temu Drvo zdravlja.  Učenici su napisali aktivnosti kojima se bave u slobodno vrijeme, a koje se općenito smatraju pozitivnima za tjelesno i mentalno zdravlje. Zajedno su prokomentirali aktivnosti koje su naveli i zaključili kako se gotovo svi bave nekim sportom, sviranjem, šetnjama u prirodi ili se priključuju grupama dobrovoljnih vatrogasnih društava. U drugom dijelu su na papiriće napisali kojim aktivnostima bi se voljeli baviti kada bi imali mogućnosti. Nakon analize onoga što se nudi u našim lokalnim zajednicama, može se zaključiti da nedostaje sportskih sadržaja za žensku populaciju kao i manje popularnih sportova. Istaknuto je kako je važno baviti se tjelesnom aktivnošću usprkos tomu što ne postoji organizirani modeli jer su mnoge aktivnosti besplatne i ne zahtijevaju posebnu organizaciju. Bitno je razvijati svoje vještine i kreativno stvaralaštvo jer samim time loše navike postaju manji izazov za mlade. Na kraju su učenici izradili plakat Drva zdravlja na koji su zalijepili svoje postojeće i željene aktivnosti. U izradi plakata istaknule su se Ivona Šeb, Nikolina Herak, Vida Šipuš Gorički. Dečki iz razreda ipak su više „sportski“ tipovi. J Fotografija plakata poslana je u Županijskom povjerenstvu kako bi i Srednja škola Konjščina sudjelovala u izradi digitalne izložbe radova učenika.

Tijekom Mjeseca borbe protiv ovisnosti, na svakom je Satu razrednika 1. b razreda otvorena tema o nekoj od najčešćih ovisnosti – pušenju, drogi, alkoholu, klađenju, odnosno kockanju, i tehnologiji. Nakon kratkog uvodnog predavanja o određenoj ovisnosti razrednice Marte Hajster, slijedile su radionice tijekom kojih su učenici promišljali o tome na koje dijelove tijela koja ovisnost najviše djeluje, razgovarali o tome kako ovisnost djeluje na samog ovisnika, ali i koliko utječe na njemu bliske osobe, pronalazili rješenja za izlazak iz hipotetskih situacija u kojima bi se i sami mogli naći, a koje bi ih mogle dovesti do ovisnosti, i izrađivali preventivne plakate. Plakati su, kao zaključak svih aktivnosti, tiskani i izloženi u prostorima škole.Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju
objavio: Marta Hajster   datum: 15. 12. 2023.

Logo


Vizija

 


Vrijednosti


eTwinning škola


Škola ambasador

 


Društvene mreže

Godina čitanja

Godina čitanja 2021


CodeWeek Organiser

 


Euro Skills Week


Tražilica

Kalendar
« Lipanj 2024 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
1 2 3 4 5 6 7
Prikazani događaji


Brojač posjeta
Ispis statistike od 8. 5. 2012.

Ukupno: 1399296
Ovaj mjesec: 1988
preskoči na navigaciju