preskoči na sadržaj

Login
Korisnik:
Lozinka:
e-Dnevnik

Korisni linkovi

Vijesti

SŠ Konjščina i Erasmus+

Ponekad vam se jednostavno sreća nasmiješi! Učenici i nastavnici SŠ Konjščina koji su sudjelovali u Erasmus+ projektu „Vežite se! Polijećemo!“ iskusili su to. U jeku pandemije korona virusa uspjeli smo ostvariti izvrsnu međunarodnu suradnju i otputovati u Schkeuditz u Njemačkoj (testirani smo prvi dan po dolasku, svi nalazi su bili negativni).

Projekt SŠ Konjščina ima naglasak na poboljšanju profesionalnih vještina učenika, kako bi oni što bolje bili spremni za moderno tržište rada. Za partnera smo upravo zato odabrali tvrtku Vitalis koja se već 23 godine bavi upravo time – ugošćuje mlade ljude iz cijelog svijeta i pruža im edukaciju u suvremeno opremljenim učionicama te na taj način povezuje teoriju naučenu u školi i praksu u radionici.

SŠ Konjščina je u sklopu projekta prijavila tri programa – Digitalno poslovanje, SmartHome i E-Buggy.


Digitalno poslovanje

Svijet bez papira je danas uvriježeni pojam koji opisuje ured budućnosti. Radi se o tome da se što je više moguće izbaci papirnati oblik dokumenata te da se ti isti dokumenti pohrane u digitalnom obliku.

Naši su učenici dobili priliku sami upravljati jednim takvim uredom. Naučili su koristiti program FileMaker – sustav za izradu baza podataka. Upoznali su se sa značajkama sustava te su bili u mogućnosti sami izrađivati različite baze podataka, a naučili su i stvarati nove dokumente i koristiti alate za evaluaciju i prezentaciju.

            

 

SmartHome

Poznatiji u Hrvatskoj kao Pametna kuća, SmartHome je sinonim za tehničke procese koji se baziraju na umreženim i na daljinu upravljanim instalacijama te za automatske procese.

Tijekom mobilnosti, učenici SŠ Konjščina upoznali su se s osnovama tehnologije pametne kuće, na analognoj i digitalnoj razini. Nakon toga, sami su izradili koncept jedne takve kuće, zajedno sa svim komponentama potrebnim za izradu podruma, prizemlja i prvog kata.

Držeći se tog koncepta, sljedeći korak bio je izrada, a na samom kraju i testiranje komponenata i utvrđivanje radi li sve kako treba. Model naših učenika ispao je toliko dobar da su ga u tvrtci Vitalis zadržali kao ogledni primjerak za buduće polaznike.

             

 

E-Buggy

Cilj ovog programa bio je upoznati učenike s alternativnim konceptima vozila budućnosti – električnim automobilima. Sama konstrukcija jednog E-Buggyja počinje s planiranjem dizajna koji nakon toga mora biti ostvariv u izvedbi. Za izvršenje ovog modela potrebne su stoga tehničke vještine, ali i mašta.

Prvih dana naši su učenici proučavali planove izrade te su morali raditi točno i precizno kako bi dovršili konstrukciju. Vještine koje su ovdje bile nužne su vještine turpijanja, rezanja i zavarivanja. Nakon toga su sastavili šasiju, volan i kočioni sustav. Električni dio je također bio zahtjevan – bilo je nužno pravilno spojiti kontrolne elemente, a sve je to bilo vidljivo kroz spajanje kablova i njihovo povezivanje s električnim sustavom upravljanja. Test vožnja pokazala je da su učenici i u ovom programu postigli vrhunske rezultate – i model E-Buggy automobila postao je ogledni primjerak tvrtke Vitalis.

           

 

Kulturni program

Budući da se mobilnost odvijala tijekom pandemije korona virusa, karte javnog prijevoza nisu bile opcija te smo kulturnu dimenziju projekta ostvarili privatnim autobusom tvrtke Vitalis.

Prvi izlet bio je u Leipzig, najveći grad pokrajine Sachsen u kojoj se mobilnost odvijala. Grad Leipzig ima oko 600000 stanovnika i osmi je najveći grad u Njemačkoj. Za sudionike mobilnosti bila je osigurana vođena tura po gradu te su na taj način učenicima približeni povijest, kultura i znamenitosti Leipziga.

 

 

Drugi izlet bio je u Dresden, grad velike povjesne i kulturne važnosti. Također je bila organizirana vođena tura po gradu, a najzanimljivije je bilo vidjeti Frauenkirche, crkvu koja je postala simbol stradanja II. Svjetskog rata, ali isto tako i simbol europske složnosti, budući da je minuciozno obnovljena upravo zbog velikog broja novčanih donacija.

 

 

Posljednji su vikend sudionici mobilnosti proveli u Berlinu – glavnom gradu Njemačke. Posjetili su sva značajna mjesta koja su obilježila povijest i kulturu Berlina – Reichstag, Bundestag, spomenik žrtvama holokausta, Brandenburška vrata, Alexanderplatz...

Mobilnost učenika i nastavnika u sklopu projekta Erasmus+ „Vežite se! Polijećemo!“ bila je vrlo uspješna, a vještine stečene u svim odabranim programima nagrađene su dobivanjem certifikata uspješnosti. Sudionici su osim profesionalnih vještina poboljšali i jezične vještine, a stekli su i međunarodno iskustvo.

Svi će sudionici zasigurno ovu mobilnost pamtiti još dugo, a mi iz SŠ Konjščina nadamo se da je ovaj projekt tek prvi u nizu naše Erasmus+ priče!

 Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju
objavio: Jasminka Presečki   datum: 20. 7. 2020.

Logo


Vizija

 


Vrijednosti


eTwinning škola


Škola ambasador

 


Društvene mreže

Godina čitanja

Godina čitanja 2021


CodeWeek Organiser

 


Euro Skills Week


Tražilica

Kalendar
« Veljača 2023 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
Prikazani događaji


Brojač posjeta
Ispis statistike od 8. 5. 2012.

Ukupno: 1326889
Ovaj mjesec: 1219
preskoči na navigaciju