preskoči na sadržaj

Login
Korisnik:
Lozinka:
e-Dnevnik

Korisni linkovi

Vijesti

Mladi slave svoj dan!

Danas je dan mladih!

Kažu da na mladima svijet ostaje! Zašto ih onda ne bismo uključili u akcije?! Mladi su „motor“ snaga društva i nebrojeno puta su dokazali da su spremni za promjene i revolucije.


Danas obilježavamo Međunarodni dan mladih kojemu je cilj podići svijest o značenju mladih i njihovoj ulozi u društvu. Sama je svrha obilježavanja ovog dana usmjeriti pozornost na mlade koji se suočavaju s raznim i ne tako malim brojem problema i izazova. Velika stopa nezaposlenosti, iseljavanje, slaba uključenost mladih u politički život zajednice, nedostatak prostora za kvalitetno provođenje slobodnog vremena, nemogućnost osamostaljivanja – samo su dio spomenutih problema i izazova s kojima se suočavaju mladi u Hrvatskoj, pa i ostatku svijeta. 

Odluka o obilježavanju Međunarodnog dana mladih donesena je 1999. godine od strane Generalne skupštine UN-a koja je u svojoj rezoluciji prihvatila preporuku Svjetske konferencije za mlade. Od 2000. godine do danas taj se dan kontinuirano obilježava, i to svake godine drugom temom. Ovogodišnja tema je Uključivanje mladih za globalno djelovanje, čime se želi istaknuti načine na koje uključivanje mladih na lokalnoj, nacionalnoj i globalnoj razini obogaćuje nacionalne i multilateralne institucije i procese, kao i izvlačiti pouke o kako se njihova zastupljenost i angažman u formalnoj institucionalnoj politici može značajno poboljšati.

Kako Ujedinjeni narodi navršavaju 75 godina, a preostalo im je samo 10 godina da Agenda 2030 postane stvarnost za sve, povjerenje u javne institucije erodira. Na međunarodnoj razini, u pozadini sve polariziranijeg svijeta, međunarodni sustav upravljanja trenutno prolazi kroz krizu legitimnosti i relevantnosti. Konkretno, ova je kriza ukorijenjena u potrebi za jačanjem kapaciteta međunarodnog sustava da djeluje usklađeno i implementira rješenja za goruće izazove i prijetnje (primjeri uključuju neke od najgorih suvremenih sukoba i humanitarnih izvanrednih situacija, poput Sirije i Mianmara, kao i globalni izazovi, poput pandemije COVID-19 i klimatskih promjena).

Omogućavanje uključivanja mladih u formalne političke mehanizme povećava poštenost političkih procesa smanjenjem demokratskog deficita, doprinosi boljim i održivijim politikama, a ima i simboličku važnost koja može dodatno pridonijeti vraćanju povjerenja u javne institucije, naročito među mladima. Nadalje, velika većina izazova s kojima se čovječanstvo trenutno suočava, poput izbijanja COVID-19 i klimatskih promjena, zahtijeva usklađeno globalno djelovanje te značajno angažiranje i sudjelovanje mladih kako bi se učinkovito riješilo.

Ovogodišnji Međunarodni dan mladih želi staviti fokus na uključivanje mladih putem slijedeća 3 međusobno povezana toka:

  • Uključivanje na razini lokalne zajednice
  • Uključivanje na nacionalnoj razini (formulacija zakona, politika i njihova provedba)
  • Uključivanje na globalnoj razini 

Pridružite se kampanji na društvenim mrežama #31Daysof YOUth koja će proslaviti mlade tijekom mjeseca kolovoza, vodeći i slijedeći Međunarodni dan, kako biste pomogli širenju ideje snažnijeg uključivanja mladih za globalnu akciju!


Zagorska razvojna agencija dodatno poziva mlade da se prijave na Zoom meeting sa zamjenicom ravnateljice, Helenom Matušom i postave pitanja vezana uz rad Agencije i mogućnosti uključivanja mladih! Online chat-u se možete priključiti ovdje od 13,00 – 13,45 h. (Meeting ID: 980 5501 1471; Passcode: IYD2020)

 

 

 

 

 Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju
objavio: Milojka Rataić   datum: 12. 8. 2020.

Logo


Vizija

 


Vrijednosti


eTwinning škola


Škola ambasador

 


Društvene mreže

Godina čitanja

Godina čitanja 2021


CodeWeek Organiser

 


Euro Skills Week


Tražilica

Kalendar
« Siječanj 2023 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5
Prikazani događaji


Brojač posjeta
Ispis statistike od 8. 5. 2012.

Ukupno: 1325388
Ovaj mjesec: 4712
preskoči na navigaciju