preskoči na sadržaj

Login
Korisnik:
Lozinka:
e-Dnevnik

Korisni linkovi

Vijesti

Tjedan strukovnih vještina uz IKEA-u


Kao što smo i najavili, 03.12.2020 započeo je Tjedan strukovnih vještina, a naša su događanja uvedena kao događanja službenog partnera European Vocational Skills Week 2020.

 

 

 

Ponovno smo se udružili sa svojim prijateljima i partnerima EBŠ Slavonski Brod i pružili 4.a razredu iz SŠ Konjščina te 3.f razredu i pet učenika iz 2.f razreda EBŠ SB nezaboravno iskustvo. Učenici iz Slavonskog Broda javili su se iz svojih učionica, a učenici iz Konjščine iz svojih domova.  Nastavnica ekonomske grupe predmeta Marije Brkić sve je organizirala te s predstavnicima IKEA-e dogovorila predavanje o održivom poslovanju.

 
 
Gospodin Gordan Vrankovečki, Commercial Activity Leader i Sustainability Leader, te njegov kolega Marko Vuković, član Commercial i Sustainability tima pružili su učenicima, nastavnicima pa i ravnatelju EBŠ Slavonski Brod jedan nestvaran pogled na održivo poslovanje, ali ne samo na poslovanje, nego održiv pogled na život. Kroz ležeran razgovor koji je pratila prezentacija IKEA-inih načela, čuli smo da je to tvrtka koja se vodi motom “Za ljude”, te da smatraju najvažnijim odnos prema ljudima i zajednici. Na pitanje kako to da su nakon Austrije otvorili poslovnicu baš u Zagrebu, iznenadila nas je činjenica da IKEA čak i po tom pitanju gleda samo dva parametra: udaljenost 400-500 km od poslovnice do poslovnice i gravitaciju 1 000 000 ljudi prema poslovnici. Sretni samo da smo zadovoljili te parametre.
 
 

Prošli smo kroz tri stupa temeljca u IKEA-i. Prvi je stup zdrav i održiv život u okviru kojeg su nam objasnili na koji način se trude biti okrenuti prema svim ljudima, ali prvenstveno svojim djelatnicima jer od njih sve počinje. Recimo, za vrijeme lockdowna, zanimljiva je činjenica da nisu otpustili ni jednu osobu, a za sve zaposlenike pogođene potresom imali su fond solidarnosti.

Drugi stup, kružno i klimatski pozitivno razmišljanje, nas se najvise dojmio: naime, IKEA proizvodi vlastitim solarnim kolektorima 25% energije potrebne za svoje poslovanje, a kod kupnje ostale količine, ugovorom određuje da mora biti iz obnovljivih izvora, recikliraju 87% otpada, koriste 100% obnovljive energije i trude se na svakom koraku sačuvati naš planet. Sakupljaju i koriste kišnicu gotovo za sve svoje potrebe u poslovnici osim za kuhanje i pranje suđa. Što se tiče kružne ili cirkularne ekonomije, trude se da je krug uvijek zatvoren. Primjer za to je akcija koju su zadnju provodili, Green friday, koja je nastavak na stalnu praksu Buyback. Naime, kupci kojima je stari IKEA-in namještaj dosadio, mogu ga vratiti u poslovnicu i dobiti određeni iznos novca natrag i na taj način namještaj nije postao smeće, već ga IKEA ili prodaje pod korišteno ili donira ljudima, udrugama kojima je potreban.

 

Treći stup pravednost i uključivost jako puno govori o načinu na koji se u IKEA-i odnosi prema svemu. Svi zaposlenici su na ti, 60% je udio djelatnica naspram muških kolega, a čak 70% žena je na rukovodećim položajima. Trenutačno su se fokusirali na zapošljavanje i obrazovanje migranata. Naime, žele pružiti migrantima priliku za jednake mogućnosti zapošljavanje u Republici Hrvatskoj koje imaju i stanovnici Hrvatske na način da im pruže obrazovanje te da im pomognu u njihovu početku jer znamo svi da su početci najteži.

Sve aktivnosti koje IKEA provodi jako su usmjerene na Globalne ciljeve i održivost i stvarno su u tome prvi, barem u našim krajevima.

 

Učenici su uživali slušati nove i njima skoro nevjerojatne informacije te su obećali poslati u IKEA-u Padlet koji su osmislile kolegice iz EBŠ Slavonski Brod: Ivana Opačak, Vanja Bano i Sanda Kovačić, a u koji smo se mi pridružili. Razmišljanja i anketu učenika možete pogledati klikom na sliku.

 

 

Na samom kraju, tim iz IKEA-e iznenadio je učenike pripremljenim paketićima za svakog učenika koji su ranije stigli na školske adrese. Paketići su uključivali sve održive proizvode: drveni stalak za mobitel, led žarulju, posudice za hranu od ekološki prihvatljive plastike te plišanu igračkicu iz posebne IKEA-ine serije koja se proizvodi na temelju crteža djece iz svih krajeva svijeta.

 

 

Ali, i kod ovih paketića ideja je ODRŽIVA Naime, zamolili su učenike da plišanu igračku iz paketa poklone sada, u vrijeme Božića, nekome za koga znaju da mu treba ili djetetu čiji roditelji nemaju mogućnosti kupiti igračke. Kada naši učenici budu poklanjali Plišance, fotografirat će ih pa ćemo u znak zahvalnosti poslati kolegama iz IKEA-e jedan e-book s lijepim porukama i slikama.

 
 
Današnje on-line druženje otvorilo je oči, ne samo učenicima, već i nastavnicima, o sitnim promjenama koje bi mogli uvesti u svoje svakodnevne aktivnosti, a koje bi imale veliki utjecaj na naš planet. Na tome smo beskrajno zahvalni djelatnicima IKEA-e koji su nam se pridružili i pokazali nam kako se to radi. Hvala svim uključenim učenicima i profesoricama EBŠ Slavonski Brod i SŠ Konjščina te ravnatelju gospodinu Mati Čaklovcu  na divnim riječima na kraju.


Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju
objavio: MARIJA BRKIĆ   datum: 7. 12. 2020.

Logo


Vizija

 


Vrijednosti


eTwinning škola


Škola ambasador

 


Društvene mreže

Godina čitanja

Godina čitanja 2021


CodeWeek Organiser

 


Euro Skills Week


Tražilica

Kalendar
« Veljača 2023 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
Prikazani događaji


Brojač posjeta
Ispis statistike od 8. 5. 2012.

Ukupno: 1326251
Ovaj mjesec: 581
preskoči na navigaciju